Erkeklerin önemli bir kısmı ve bazı kadınlar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde saç dökülmesi sorunları yaşayabiliyorlar. Bu duruma kalıcı çözüm aranmasının sonucunda saç ekimi işlemleri artık çok daha popüler bir hale geldi. Saç ekimi süreçleri doğru şekilde izlendiğinde kişiler eski doğal saçlarına kavuşabilmektedir. Peki saç ekim süreçleri ile ilgili bilmemiz gerekenler neler? Merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Saç ekimi yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Yüksek yoğunluk elde etmek için yeterli donör saçı gereklidir. Donör alan, nakil için hasat edilebilecek bol miktarda sağlıklı saç folikülüne sahip olmalıdır. Donörün saçının kalitesi ve özellikleri, kalınlık ve yoğunluk gibi, yüksek yoğunluklu bir sonuç elde etmede önemli bir rol oynar.
Saç ekimi prosedürü sırasında kullanılan cerrahi teknik, yüksek yoğunluk elde etmek için çok önemlidir. Foliküler Ünite Ekstraksiyonu (FUE) veya Foliküler Ünite Transplantasyonu (FUT) gibi gelişmiş teknikler, tek tek saç köklerinin hassas bir şekilde çıkarılmasını ve yerleştirilmesini sağlayarak yoğun ve doğal görünümlü bir sonuç sağlar.
Saç ekimini gerçekleştiren doktorun becerisi ve deneyimi, yüksek yoğunluk elde etmek için çok önemlidir. Becerikli bir cerrah, alıcı bölgede optimum kapsama ve yoğunluğu garanti ederek greftlerin yerleşimini stratejik olarak planlama konusunda uzmanlığa sahip olacaktır.
Greftlerin dikkatli ve stratejik bir şekilde yerleştirilmesi, yüksek yoğunluk elde etmek için hayati önem taşır. Cerrah, doğal görünümlü ve yoğun bir sonuç yaratmak için doğal saç büyüme desenini, açısını ve dağılımını dikkate almalıdır. Doğru greft yerleşimi, ekilen saçın mevcut saçla kusursuz bir şekilde uyumlanmasını sağlar.
Saç ekimi sonrası bakım talimatlarını takip etmek, ekilen saçların büyümesini ve yoğunluğunu desteklemek için önemlidir. Buna ekilen bölgenin korunması, greftlerin yerinden oynamasına neden olabilecek aktivitelerden kaçınılması ve iyileşmeyi ve saç büyümesini desteklemek için reçeteli ilaçların veya tedavilerin uygulanması dâhildir.
Bu faktörler göz önünde bulundurularak ve cerrahın uzmanlığından yararlanılarak daha dolgun ve doğal bir görünüm sağlayan yüksek yoğunluklu saç ekimi gerçekleştirilebilir.
Saç Ekimi Süreçleri Nasıl İlerler?
Saç ekimi süreçleri bazı adımlardan oluşur ve alanında uzman bir ekip bu adımları izleyerek en kusursuz sonuçları elde eder.
1.Danışmanlık
Saç Ekimi yaptırmanın ilk adımı konsültasyon yani danışmanlık almaktır. İşleminizi planlayabilmeniz için saç ekimi cerrahlarımızdan biriyle görüşmeniz gerekecektir. Bu size önce cerrahla görüşme, saç dökülmenizi tartışma ve tıbbi geçmişinizi inceleme şansı verir. Daha sonra saçınızı analiz edecek ve saç ekimi için uygunluğunuzu değerlendireceklerdir. Başarılı bir saç ekimi sağlamak için saç köklerinin olabilecek en güçlü durumda olması önemlidir.
2. Saç derisini hazırlama
İşlem gününüz yaklaşırken saçınızı tıraş etmeniz gerekebilir. Bazı hastalar bunu işlem tarihlerine kadar geçen aylarda kademeli olarak yapmayı tercih eder. Diğerleri ise o günü bekleyip bunu klinikte yaptırabilir. Tıraşlı bir kafa, saç ekim cerrahınızın doğal saç açısını ve yönünü taklit etmesini ve işlem oranlarını en aza indirmesini sağlar. Bazı hastalar için kısmen tıraşlı veya tamamen tıraşsız saç ekimi yapmak mümkün olabilir. Bunu, konsültasyonunuzda görüşebilir ve nasıl olacağını kararlaştırabilirsiniz.
3. Ön Kontroller
Saç ekimi süreçlerinin üçüncü aşamasında ön kontroller yapılacaktır. Her şey, klinikte prosedüre yardımcı olan teknisyenler tarafından size açıklanacaktır. Ayrıca, klinik tarafından saklanacak olan saç ekimi işlemi öncesi fotoğraflarınız da çekilecektir. Cerrahınız daha sonra sizinle birlikte prosedür adımlarını tekrar gözden geçirecektir. Daha sonra saç ekimi yapılacak bölgeleri işaretleyecek ve sorularınızı yanıtlayacaktır.
4. Anestezi
İşleminiz başlamadan önce, kafa derinize lokal anestezi enjekte edilecektir. Bu, saçın çıkarılmasını ve ekilmesini ağrısız ve rahat hale getirecektir. Bu kısım başlangıçta acı verebilir, ancak birçok hasta ne kadar çabuk etki ettiğine şaşırır. İşlem boyunca bilinciniz açık olacaktır, bu nedenle herhangi bir zamanda rahatsızlık hissederseniz veya ara vermek isterseniz bunu iletebileceksiniz.
5.Foliküler Ünitelerin Çıkarılması
FUE Saç Ekimi prosedürü, çıkarma işlemiyle başlar. Bu, çapı 0,6 mm ile 0,9 mm arasında değişen özel bir delme cihazının kullanılmasını içerir. Bu cihaz, folikülün etrafındaki cildi yüzeyden 1-2 milimetre delmek için kullanılır. Daha sonra, hassasiyet sağlamak için güçlü bir büyüteç yardımıyla ince forseps kullanılarak saç folikülü ampulü çıkarılır. Saç folikülü ampulü çıkarıldıktan sonra, cam bir tepsiye yerleştirilir. Daha sonra, foliküller çıkarma işlemi tamamlanana kadar mükemmel bir nem, sıcaklık ve nem aralığında tutmak için bir solüsyonda tutulur.
6. Greftlerin Hasadı
Saç ekimi süreçlerinin altıncı adımında greftlerin hasadı yapılacaktır. Bu süre zarfında, cerrahınız çıkarılan greftleri incelemeye başlayacaktır. Hangilerinin kullanıma uygun, hangilerinin uygun olmadığına dair bir seçim yapacaktır. Greftler daha sonra kalınlık, ampulün boyutu ve saç sayısına göre gruplara ayrılır. Bu, hastaya en doğal görünümlü sonucu sağlamak için yeterli çeşitliliğin olduğundan emin olmak içindir.
7. Greftlerin implantasyonu
Cerrahınız ve ekibi tüm greftleri seçtikten sonra, FUE Saç Ekimi prosedürünün ekim aşamasına hazır olacaksınız. Bu aşamada lokal anestezinizin tekrar uygulanması gerekebilir. Bu, prosedürün ağrısız ve rahat olmasını sağlayacaktır. Daha sonra her folikül, saç ekimi cerrahınız tarafından kafa derisinin alıcı bölgesine manuel olarak yerleştirilir. İmplanter aracı önce cilde nüfuz edecektir. Daha sonra saç folikülü ampulü, yüzeyin 1 mm altına, kafa derisinin intradermal tabakasına yerleştirilir. Ekilecek saç greftlerinin sayısı hastaya göre değişir. Büyük vakalarda, prosedürün bu aşaması 2 gün sürebilir.
8.Saç ekimi sonrası bakım
Saç ekimi süreçlerinin son adımı ekim sonrası bakım yapmaktır. İşlem tamamlandıktan sonra cerrahınız başınıza bandaj koyacaktır. Ayrıca size uymanız gereken tam bir bakım rutini iletecektir. İlk 3 gün boyunca şapka takmak da dâhil olmak üzere yeni saç köklerinize dokunmamanız tavsiye edilecektir. Yeni foliküllere her 30 dakikada bir sprey sıkmanız gerekecektir. Bunu yapmanızı öneririz çünkü kabuk oluşumunu önler ve yeni saç köklerinin iyi nemli kalmasını sağlar. Ayrıca cerrahınızın önerdiği şekilde almanız gereken ilaçlar da sağlanacaktır. Donör bölgesinin ilk iyileşmesi 5-7 gün sürecektir ve bu noktada herhangi bir kızarıklık veya şişlik inmiş olmalıdır. Cerrahınız her şeyin doğru şekilde iyileştiğini kontrol etmek için bu aşamada sizi görmek isteyebilir. Yeni ekilen saçlarınıza önümüzdeki 12 ay boyunca uygun şekilde bakmak, en iyi sonuçları elde ettiğinizden emin olmak için saç ekim süreçlerinin gerçekten önemli bir parçasıdır.